Comments are off for this post

A romantika ezerarcú dívája

Egyesületünk a vírus okozta nehézségeken túllépve szeretné folytatni vállalását: zenei ismeretterjesztő előadások tartását. Ennek első lépésére került sor 2022. április 12-én kedden 17,30 órakor a Szent István Művelődési Házban. Ekkor Balog Zsolt zongoraművész tartott vetítettképes előadást Pauline Viardot-ról, a romantika ezerarcú dívájáról.

Az előadás egy rendkívüli énekesnő, pedagógus, zongoraművész, zeneszerző életútját mutatta be. Már fiatalon bekapcsolódott a zenész családjával létrehozott  operaegyüttessel különböző, főleg kisebb olasz operák előadásába. Később – figyelembe véve a család tagjainak zenei (ének) képességeit, maguk írták a könnyed operákat, és később elő is adták azokat. A kis létszámú, de nagyon összetartó család lehetővé tette távoli városokban is a fellépéseket, így voltak Párizsban, Londonban.

Később Pauline énekesnőként remek szólókarriert is befutott, eljutott Szentpétervárra is. Itt találkozott Ivan Turgenyevvel is, aki ezek után minden útjára elkísérte.

Visszatértek Nyugat-Európába, ahol később a párizsi konzervatoárban is tanított.

Az egyelőre kis létszámú hallgatóság (reméljük, ez a későbbiekben növekedni fog) nagy érdeklődéssel kísérte figyelemmel az előadást, örömmel hallgatta  a Pauline zeneszerzőként írt és neves énekesek által  előadott műveit. Nagy derültséget keltett annak a műnek a meghallgatása, amelyben két szoprán énekes egymást túlszárnyalva igyekszik bebizonyítani, hogy melyikük a jobb.

Örültünk a rendkívül izgalmas és élvezetes előadásnak, és várjuk a folytatást, a következő Kultúrszalon rendezvényeket.

 

Székesfehérvár, 2022. április 17.

Szabó Balázs