Comments are off for this post

A ZENEI FELSŐOKTATÁS KEZDETE MAGYARORSZÁGON

Egyesületünk egyik legfontosabb célkitűzése a  zenei ismeretterjesztés. Ez a feladat nagyon sokrétű: egyrészt a kórusmuzsikán keresztül koncertek segítségével, másrészt előadásokon keresztül bemutatni a zenére különösen érzékenyeknek a magas szintű magyar művészek életét, munkásságát. Az pedig már igazi csemege,  hogy megtudhattuk a Magyar zenetanár oktatás indulását a dualizmus korában. Szabó Adrienn, egyesületünk elnöke  a felnőtteknek szervezett KULTÚRSZALON előadáson 2018. február 27-én beszélt a magyar zenei felsőoktatás kezdeteiről, a Zeneakadémia létrehozásának körülményeiről. A helyszín ezúttal is  a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház volt..

A kiegyezés idejére Európa nagyvárosaiban már álltak a zenei felsőoktatási intézmények. Magyarországon ez még hiányzott, ezért a hazai fiataloknak külföldre kellett menniük tanulni. Az országgyűlési képviselők többször foglalkoztak a Zeneakadémia-alapítás kérdésével, és végül a Magyar Királyi Zeneakadémia 1875. november 14-én megnyithatta kapuit. Az oktatás – mintegy 30 fővel – egy Hal téri épület lakásában indult be három zongorával. A hallgatók létszáma gyorsan növekedett, ezért egy nagyobb helyre kellett költözni, s ez lett a Sugár úti épület. Ebben alakították ki a Zeneakadémia első elnökének, Liszt Ferencnek az otthonát is. Érdekesség, hogy a zeneszerző elnök lakásából közvetlenül át lehetett menni a hangversenyterembe..

Ám ez az épület is kicsinek bizonyult, ezért Liszt Ferenc 1886-os halála után  a mai helyére, a Liszt Ferenc  térre költözött az Akadémia , a volt Vakok intézetébe. A vasbeton szerkezetű, ám ízlésesen, sok szecessziós díszítéssel, elemmel kivitelezett épületbe 1907-ben  költözött be az intézmény.

Szabó Adrienn sok vetített archív és mai fotóval mutatta be a több mint 50 érdeklődőnek a pár éve teljesen, az eredeti állapot szerint felújított Zeneakadémiát.

Az előadást követően aprósütemény és tea mellett még sokáig beszélgettek a résztvevők.

 

Székesfehérvár, 2018. március 15.

Szabó Balázs

titkár