Comments are off for this post

„Ha Beethoven tudta volna…”

A szeptemberi évadkezdő Kultúrszalon esten nagyon érdekes, lenyűgöző előadást hallottunk Rostetter Szilveszter főiskolai tanártól.

Az est kezdetén Szabó Adrienn, egyesületünk elnöke köszöntötte a szép számú jelenlévőket (35-en vettek részt a rendezvényen), majd Dr. Szabó Balázs zenetörténész, egyesületünk tagja személyes vonatkozású köszöntőjét hallottuk. A jelenlevő, mintegy 15 fő szakiskolai tanulónak ajánlotta, hogy „hallgassák meg a tanáruk tanárát.” Rostetter tanár úr ugyanis a veszprémi zenei  szakközépiskola tanáraként oktatta őt, és tanácsaival útnak indította a zenetörténész pályára.

Rostetter tanár úr Beethoven 9. szimfóniájában levő érdekességekre mutatott rá a mű keletkezése, ill. Beethoven zsenialitását illetően. A szimfónia részleteinek ismertetése után a zongorán is  megmutatta azokat a skálákat, hangközöket és hármashangzatokat, amelyek egy zseni által egymás szolgálatába állított sorrendben adja azt a csodálatos élményt nyújtó hangzást, amelytől a 9. szimfónia a zeneirodalom legjobb alkotásai közé emelkedik.

Az előadás befejeztével számos kérdést tettek fel Tanár úrnak.

Nagyon sokan ismerik, szeretik és szívesen hallgatják a 9. szimfóniát. Az előadás bővítette tudásunkat, hogy megismerve a mű keletkezése során alkalmazott törvényszerűségeket, még jobban tudjunk örülni a szimfónia hallgatásakor.

Székesfehérvár, 2022. szeptember 16.

Szabó Balázs titkár