Comments are off for this post

A nyugalom percei

Az idei nyár időjárása nagyon változékony. A sok napsütéses órát gyakran szakították meg a gomolygó fellegek, a gyorsan lezúduló eső, jég, erős szelek. Ilyenkor sokszor nyugtalanok az emberek. S aztán elmúlik a vihar és nyugalom üli meg a földet és a szíveket.

Az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete már hetek óta készült a június 28-i “Nyáresti koncert”-re. Fontos volt ez a dátum az egyesületünk életében, hiszen ebben az évben ünnepeltük megalakulásunk 5. évfordulóját. Ismét ki a szabadba, a Szt. István Művelődési Ház udvarára terveztük a koncertet, bízva a kellemes nyári időben. De hiába terveztünk a szép idővel, az előadás idejére mégis megérkezett az eső, a nyugtalanság. De nem hagytuk magunkat. Rövid átszervezés után a Szt. Imre terembe csoportosítottuk át az ünnepet és kezdtük el műsorunkat. S tényleg megszűnt a nyugtalanság, béke töltötte el a szíveket.

Dr. Szabó Balázs zenetörténész köszöntő szavai után érdekes történeteket hallhattunk az előadandó művekről, amelyek igen változatosak voltak: Haydn-zsoltárok (26. és 61. Psalm,) Brahms Mária-énekek vegyes kari előadásban, Lotti-művek (női kar), Bartók-dalok (női kamara). A koncerten elhangzottak szavalatok is. Igen nagy sikert aratott Kiss Melinda két énekszáma (Szabó Adrienn kísérte zongorán). Különösen Bach-Gounod Ave Mariá-ja aratott osztatlan sikert és érdemelte ki a vastapsot. A hangverseny végén az egyesület nyári szakmai táborának műsorából (melyre – csatlakozva Petőfi Sándor életéhez – Nagybányán és Koltón kerül sor) részlet hangzott el Petőfi Az apostol c. művéből és Bárdos Lajos Kossuth nótájának dallamai csendültek fel.

A szép számú közönség a koncert utáni beszélgetésben is azt erősítette meg, hogy öröm volt hallgatni a kórus szép, kiegyenlített hangzását, s köszönte meg a béke, a nyugalom perceit.

Székesfehérvár, 2018. július 1.

Szabó Balázs