Évzáró alkalom

Egyesületi célkitűzéseink teljesítéséhez fontosnak tartjuk az időnkénti visszatekintést is. Így tettünk ebben az évben is, amikor 2018. december 18-án, a Szent István Művelődési Házban gyűltünk össze, hogy számot adjunk az évben elvégzettekről.
Szabó Adrienn megnyitója után egyesületi titkárunk az év folyamán elkészített képek és videófelvételek segítségével felidézte az év nevezetes eseményeit.
Az Egyesületi Alapszabályban foglaltaknak megfelelően 2018-ban is 3 nagy csoportba oszthatjuk működésünket.

 1. KULTÚRSZALON rendezvények
  Az év során 8 ilyen alkalmunk volt. Kiváló előadásokat hallhattunk
  - a magyar zenei felsőoktatás kezdetéről,
  - Egressy Béni tevékenységéről,
  - Tóth Aladár zenetudós és zenekritikus munkásságáról.
  - Meghallgattuk dr. Lakatos János cselló estjét.
  - Nyáresti muzsikát adtunk.
  - Részt vehettünk Gárdonyi Dániel orgona estjén.
  - Hangversenyt hallottunk Verebi Végh János műveiből.
  - Évzáró vigasságon vettünk részt.

 2. KONCERTEK
  16 koncertet adtunk saját szervezésben és felkérésre.
  - Passiót énekeltünk a Szt. Imre templomban.
  - Részt vettünk a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium ünnepén.
  - Kápolnásnyéken a falu búcsúnapján énekeltünk a katolikus templomban.
  - Koncertet adtunk a Szent István Művelődési Ház udvarán.
  - Koncertet adtunk Vérteskozmán a katolikus templomban.
  - Nyári táborban voltunk Nagybányán és Koltón.
  - A Musica Sacra városi rendezvényen Rossini: Petit solennelle Messe miséjében közreműködtünk az egyesített kórusban.
  - Az országos Katolikus Napok rendezésében Verdi: Requiemjében énekeltünk az egyesített kórusban.
  - Részt vettünk a Zenei Világnapon.
  - Meghívásra szoboravatón ének-zongora duóval vettünk részt.
  - A Magyar Katolikus Kulturális Napokon önálló műsorral szerepeltünk.
  - Az Öreghegyi Művelődési Házban kiállítás-megnyitón énekeltünk.
  - A Halottak napi koncerten Gounod:Requiem művében énekeltünk.
  - Meghívásra koncertet adtunk a fehérvárcsurgói kastélyban Szent Erzsébet napon.
  - Adventi koncertet adtunk a ciszter templomban.
  - A kincsesbányai Platán idősotthonban énekeltünk.

 3. MŰVÉSZETI TEVÉKENYSÉG
  Több olyan fellépésünk is volt, ahol az egyesület tagjai szólóhangszerekkel vagy képzőművészeti alkotásokkal vettek részt.
  - Kiállítás-megnyitón hangszeres duó szerepelt.
  - Esküvőn szintén hangszeres duó szerepelt.
  - Kiállításon egyesületi tagjaink által készített képek, kézimunkák és festett bútorok kerültek bemutatásra.


A rövid tájékoztatót követően Szabó Adrienn megköszönte a tagok munkáját kiemelve Boros Lászlóné kimagasló pénzügyi tevékenységét, dr. Dér Valéria és Horváthné Üveges Judit "irodalmi tagozat" vezetését, Kristóf Zoltánné összefogó tevékenységét a Kultúrszalon alkalmak rendezésében, Nagy János médiatevékenységét. Az egyesületi tagok nevében dr. Kövér Ferenc rangidős köszönte meg Szabó Balázs egyesületi titkár egész évi áldozatos munkáját.

Ezt követően a tagság által hozott sütemények, forralt bor elfogyasztása közben nagy örömmel emlékeztünk meg a 2018-as évben végzett ereményes munkáról.

Székesfehérvár, 2019. január 4.

Szabó Balázs
titkárMeghitt alkalom

Erzsébet nap örömünnep Magyarországon. Kedvelt keresztnév a hölgyeknél, és hasonlóan kedvelt volt a királyi családoknál is. Erre emlékezve a Károlyi József alapítvány már évek óta koncertet rendez a gyönyörűen felújított fehérvárcsurgói kastélyban. Ebben az évben koncertlehetőséget kaptunk, és éltünk is vele.

2018. november 16-án, pénteken fél 5 óra körül érkeztünk a helyszínre, hogy Adrienn elkezdhesse a beéneklést. Fekete Ágnes alapítványi titkár nagyon szívélyesen fogadott bennünket, kényelmes elhelyezést biztosított számunkra.

18 órakor kezdtük a koncertet, melynek műsorát már korábban ismertettük a szervezőkkel, akik a belépőjegy mellé ízléses kiadványt mellékeltek. A korai sötétedés ellenére szép számú közönség gyűlt össze (45 fő), így végül 75 fő vett részt a rendezvényen.

Fekete Ágnes köszöntője után -- nagykövet úr (Károlyi György Magyarország párizsi nagykövete) és Károlyi Angelika grófné kimentését jelentette be -- női karra írt művel kezdtük az előadást, amelyen Kőszeginé Kádár Zsuzsa vállalta a műsorközlő szerepét. A koncert nagyon jól sikerült, változatos és elegáns volt. Elhangzottak vegyeskari művek, szólókat énekelt Kiss Melinda Szabó Adrienn zongorakíséretével. Énekelt a női kamarakórus is.

A napokban beszéltünk más kórusok tagjaival. Kifejtették, hogy mennyire fontosnak tartják a különböző minősítéseket, az elérhető címeket. Pénteken viszont az egyik idős hölgyhallgató gratulált nekünk a műsor végén. Elmondta, hogy most lesz a születésnapja, és kevés ilyen gyönyörű ajándékot kapott, mint ez a koncert volt. Jó volt kikapcsolódni, ellazulni.

Ez a köszönet azt az üzenetet hordozza, hogy énekelni nem a díjakért, a címekért kell, hanem az éneklés öröméért, a zene csodás érzésének hiteles átadásáért. Ebben a szellemben kell a továbbiakban is munkálkodnunk.Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban

2018. november 16-án, pénteken, 18 órakor a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban a hagyományokhoz hűen megrendezésre kerül a Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny, amelyen fellép a székesfehérvári Ars Musica Zenebarátok Egyesülete. Vezényel: Szabó Adrienn művészeti vezető. A műsorban a 16-tól a 19. századig komponáló zeneszerzők, köztük Bellasio, Brahms, Bach, Haydn és Lotti művei mellett olyan, hazai művek csendülnek fel, mint Nagybáncsai Mátyás "História az vitéz Hunyadi János vajdáról" c. művének részlete vagy Kodály Zoltán "Ének Szent István királyhoz" c. műve.Orgonahangverseny

Egyesületünk egyik célkitűzése a zenei ismeretterjesztés. Ennek egyik formája, hogy magyar művészek, zeneszerzők munkásságát, műveit mutatjuk be. Ezért rendeztük meg az októberi KULTÚRSZALON rendezvénysorozatunk keretén belül GÁRDONYI DÁNIEL, Németországban élő orgonaművész koncertjét. Jó kapcsolatunk van édesapjával, Gárdonyi Zsolt orgonaművésszel és zeneszerzővel, akivel számos személyes találkozáson túl kórusműveinek előadásával is ismertetjük munkásságát. 2018. október 26-án pénteken 18.45 perckor, a mise után került sor a koncertre a Szent Imre templomban. Szabó Adrienn elnök üdvözlését követően Dr.Szabó Balázs zenetörténész, az est házigazdája köszöntötte a résztvevőket, akik szép számmal töltötték meg a padokat (több mint 60 fő). J.S.Bach, Messiaen, Vierne és Gárdonyi Zsolt orgonaműveit hallhattuk csodálatos hangzásban. A koncert befejezésekor Szabó Adrienn nemcsak az orgonaművészt, hanem édesapját is köszönötte Kedvező fogadtatásra talált a kezdményezés, hogy a koncert befejezését követően lehetőség volt az orogona megtekintésére is, ahol Gárdonyi Dániel nagyon részletesen, élvezetesen mutatta be az orgona szerkezetét, működését. Több mint 25-en vették a fáradságot, hogy felsétáltak a meredek lépcsőkön az orgonához. Visszajővet többször lehetett hallani:"csodálatos volt!" "Nem is gondoltam volna." "de örülök, hogy megnéztem"

Emlékezetes estét töltöttünk el.Domborműavatás

A Velence-tavi Kistérségért Alapítvány szervezésében 2018. október 12-én 15 órakor

Prohászka Ottokár születésének 160. évfordulója tiszteletére
a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában lévő Fejér Megyei Közéleti Emlékfalra domborműavató ünnepségre került sor.

Köszöntőt mondott L.Simon László országgyűlési képviselő, Elek Imre szobrászművész alkotását Spányi Antal megyéspüspök avatta fel.
Prohászka Ottokár életművét Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója méltatta.

Az ünnepi megemlékezésen közreműködött:
Kiss Melinda szólóének,
Szabó Adrienn zongorakíséret.Zsoltárok és imádságok

Nagy örömmel fogadtuk el a meghívást, hogy a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozaton belül adjunk önálló koncertet. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával 2018. október 17-én szerdán 18 órakor került sor az előadásra. Az István teremben összegyűlt mintegy 40 főzenebarát előtt Lotti, J.S.Bach, Haydn, Brahms, Bárdos Lajos, Kodály Zoltán kórusművei mellett versek és irodalmi idézetek is elhangzottak Közreműködött az egyesület kamarakórusa, háromszólamú női kara, vegyeskara. Áriát énekelt Kiss Melinda, zongorán kísérte Szabó Adrienn. A koncert után a résztvevők szívesen beszélgettek az egyesület tagjaival.2018. június 10 vasárnap 14 óra Kápolnásnyék katolikus templom

Egyesületünk örömmel fogadta a kápolnásnyéki Jézus Szíve katolikus templom plébánosának meghívását a 80 éves templom búcsúnapjára

 

A misén együtt énekeltük a népénekeket az egyháztagokkal és az áldozás alatt
Mozart: Ave verum corpus c. művét énekeltük

A mise befejezése után Egyesületünk rövid műsort adott

 1. A. Lotti: Vere languores nostros (nőikar)

 2. J. S. Bach: Bist du bei mir (Kiss Melinda – ének, Szabó Adrienn – orgona)

 3. J. Haydn: 26. zsoltár (vegyes kar)

 4. J. Haydn: 61. zsoltár (vegyes kar)

 5. J. S. Bach-Ch. Gounod: Ave Maria (Kiss Melinda – ének, Szabó Adrienn – orgona)

 6. Két darab J. Brahms: Marienlieder c. sorozatából:

 7. J. Brahms: Ruf zur Maria (vegyes kar)

 8. J. Brahms: Der Englische Gruss (vegyes kar)

 

A szép számú jelenlévők nagy tapssal fogadták a Vegyes Kar műsorát.2018. március 26 hétfő 16,30 óra Vörösmarty Színház

Az Egyesület női kamarakórusa korabeli műveket énekelt a Hunyadi Szakiskola és Szakgimnázium 150. éves jubileumi gála műsorán.

 

Egy régi históriás énekből énekeltek részleteket, amely Hunyadi János, a legendás törökverő hadvezér életéről és haláláról szól. Fiát, Hunyadi Mátyást a magyar néphagyomány az egyik legnagyobb királyként tartja számon. Udvara messzi földön híres volt, ahol virágzó reneszánsz kulturális élet alakult ki. Az akkori művészek, tudósok közül sokan jöttek Itáliából, és az olasz reneszánsznak különösen erős hatása volt minden művészeti ágra, így a zenére is Igazságos Mátyás 1490-ben Bécsben halt meg. Erről szólt egy vers, melynek szerzője ismeretlen, címe pedig: Emlékdal Mátyás király halálára. A zsúfolásig megtelt Színház közönsége nagy tapssal fogadta a Kamara kórus műsorát éppúgy, mint Horváthné Üveges Judit egyesületi tagunk magánszámát, amelyben egy zenebarát titkárnő ritmusos gépelését adta elő.2018. március 25 vasárnap 17 óra Szt. Imre templom

Az Ars Musica Vegyes kar részt vett a misén. Ennek keretén belül

Werner: Máté passió c. művét adták elő.

Szólisták: Evangelista: Szabó Balázs tenor

 Pilátus: Dr. Kövér Ferenc bariton

 Jézus: Tóth Imre basszus

Vezényelt Szabó Adrienn

A húsvéti ünnepekre készülő kereszténység megemlékezik a nagypénteken történt eseményekre. Zeneszerzők sokaságát ihlette meg Jézus kínszenvedése, ezúttal Werner Alajos által készített Passiót énekelte a Vegyes Kar. A nagyon igényes művet (magas tenor szólóállások,kórustételek) a Vegyes Kar nagy koncentráltsággal adta elő. Az örvendetesen szép számú hallgatóság nagy tapssal köszöntötte mind a Passió előadását, mind a mise végén felhangzó Áldás kánont.