Comments are off for this post

Kifejező mozdulatok

A zenének nagyon sok formája van. Az egyik – sokak által kedvelt vonulata – a balettzene. Itt a zene a mozdulatokkal kifejezett történés kísérője, kiegészítője, értelmezője.

Egyesületünk kifejezett célja a zenei ismeretek bővítése, és ebbe a körbe tartozik a balettzene is. Így a 2021. második félévére tervezett Kultúrszalon előadásaink novemberi programjában erről hallottunk színvonalas ismertetőt 2021. november 17-én a Szent István Művelődési Házban.

Dr. Szabó Balázs zenetörténész  a rá jellemző lelkesedéssel, magas szintű szakmai tudással ismertette a Győri Balett Színház “A szamuráj” előadását, amely darab főszereplője Fülöp Viktor zseniális balett-táncos volt. Közérthetően ismertette a mű történetét, mondanivalóját, koreográfiáját, a zenei aláfestést.

Újságkritikákból, a művészek visszaemlékezéseiből is adott ízelítőt. Külön kitért a zenére is, ahol megosztotta személyes élményeit a három részes darab középső egységének zenéjét összeállító Váray Lászlóval kapcsolatosan, akivel együtt tanított a Győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán.

Az élményszerű összeállítás után megnézhettük a televíziós felvételt a mintegy 25 perces előadásról.

A rendezvény napján életben levő egészségügyi előírások nehezítették ugyan a részvételt, mégis – nagy örömünkre – a mintegy 30 érdeklődő nagy tapssal fogadta az előadást. Az előadó pedig – akivel a városi televízió is készített riportot – készségesen válaszolt a feltett kérdésekre.

Székesfehérvár, 2021.11. 20.

Szabó Balázs

                                                                    titkár